måndag 16 november 2009

Paj med kyckling eller quorn & curry

Paj är toppenmat att laga en dag när man har mycket tid och frysa in. Sen kan man plocka fram den och servera med god sallad om man får oväntade gäster, eller bara dåligt med tid en annan dag. Jag brukar ofta göra paj på rester efter goda middagar. Det räcker med en mindre mängd kött, kyckling, fisk eller färs till en hel paj och man kan ofta använda såsrester i äggstanningen. Och det är ju bara kul med flera olika sorters pajer om man ska bjuda. Det här är en sån perfekt paj som kan göras med lite vad som helst, jag alternerar mina kycklingrecept med quorn men det gör man förstås precis som man vill. Jag tycker att man ska ta sig tid att låta pajdegen få vila ordentligt i kylen och sedan svalna ordentligt efter förgräddningen innan den fylls och gräddas. Det är så man får en frasig paj!

Kycklingpaj
Pajdeg:
3 dl mjöl, blanda gärna ett grövre med ett finare
125 g laktosfritt smör
ev någon matsked vatten

Fyllning:
2 stekta eller grillade kycklingfiléer eller motsvarande quorn
1 röd & 1 gul paprika
3 ägg
2 dl laktosfri creme fraiche
1 msk curry eller garam masala, eller hälften av varje
1 msk finhackad lök, gärna charlotten
2 äpplen, hackade
1 msk flytande honung
1 dl god riven ost med smak

Gör pajdegen. Jag gör den som en mördeg, hackar ihop mjöl och smör till en smulig massa, lägger i en plastpåse och tillsätter vatten och knådar ihop den i påsen. Sedan bums in i kylen där den får vila minst en timme. Ofta tre, fyra timmar. Sedan kavlar jag ut den i en form och fögräddar på 200-225 grader i 10 minuter. Om ,man har tid att låta den svalna helt behöver dn inte naggas. Annars är det viktigt.

Om du inte har rester som bas, steker du kycklingfiléerna eller quornen i strimlor. Krydda dem och försök få en frasig yta, då blir de godast i pajen. Blanda stanningen eller använd annan god överbliven sås. Det kan behöva kompletteras med extra vätska. Strimla paprikan. Fyll det kalla pajskalet med kycklingen och fyll på med stanningen. Lägg paprikan över i ett fint mönster och strö över riven ost. Grädda längst nere i ugnen i minst 30 minuter. Pajen ska ha stannat och se god ut! Servera med en god sallad, så klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar