måndag 16 november 2009

Egen pasta utan maskin

Jag har ingen pastamaskin men det händer ändå att vi gör egen pasta. Då får man göra det lätt för sig & göra lasagenplattor eller bred tagliatelli. Servera sedan med valfri god sås, eller enklast tänkbara som vi ska ha denna vecka: lufttorkad skinka, hyvlad parmesan. Ställ fram färska kryddörter, en god olivolja och flingsalt på bordet för var och en att smaksätta ytterligare med och du är hemma.

Färsk pasta
1 ägg + 1 äggula
200 g mjöl (obs viktigt att minst hälften är durumvetemjöl!)
1 msk olivolja (ev med citronsmak)
ev lite vatten

Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör ett hål i mitten och lägg äggen där i. Knåda minst 10 minuter till en deg med hjälp av oljan och en ev en liten skvätt vatten. Låt gärna degen vila inslagen i plast i kylen en timme. Kavla sedan ut den så tunt det bara är möjligt och skär band (eller plattor) med en vass kniv.

Koka upp massor av vatten och salta med gott salt. Lägg i pastan och koka 2 minuter. Servera genast med valfri sås eller bara god olja och kryddor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar