måndag 16 november 2009

Kycklingspett med ananas för E

E älskar kött. Hans absoluta favorit är en klassisk filé mignon, vilket vi inte serverar så där fantastiskt ofta, tro det eller ej. Men han gillar tacos också. När han får önska vill han ha tacos, men ibland har vi haft alla möjliga varianter; vegetarisk tacosoppa, fajitas, klassiska tacos, enchiladas och resten av familjen vill gärna ha något annat. Då brukar någon form av spett fungera bra. Ingefära är en av hans favoritkrydda och ananas är bästa frukten.

Kycklingsspett
8 innerfiléer av kyckling

marinad
olja
1 msk ingefärssyrup
1½ tsk äppelcidervinäger
1 tsk liquidsmoke
lite flingsalt

1 färsk ananas i tärningar
paprika i olika färger
färska champinjoner
charlottenlökar

Sås:
2 dl laktosfri matlagningsyoghurt
1 tsk ingefärssyrup
färsk mynta
färsk koriander
salt & peppar

Pitabröd helst hembakta

Blanda marinaden och lägg i kycklingfiléerna, champinjonerna och löken. Låt ligga i kylen över dagen. Eller över natten om ni vill göra det kvällen innan. Jag brukar sticka hål i kycklingen med en vass gaffel för att marinaden verkligen ska tränga in. Blanda även såsen, balansera proportionerna av mynta och koriander efter hur ni gillar det. Koriandern kan förstås uteslutas om ni inte gillar koriander! Låt den också stå i kylen över dagen.

Trä upp kycklingen på spett, det är så superenkelt eftersom de redan är spettformade och det är därför den här rätten passar så bra på en fredag. Låt sedan alla göra sina egna tillbehörsspett av vad de gillar, svamp, paprika, lök, eller vad ni gillar i er familj.

Om man vill kan man rulla spetten i kokosflingor innan man "grillar" dem i ugnen på 225 grader ca 15 - 20 minuter. Man får hålla koll. Servera sedan spetten med dipsåsen och pitabröd och gärna extra grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar