fredag 13 november 2009

Chèvregratinerad vegetarisk filé med marinerad klyftpotatis & rödvinbärssås

Ibland händer det sig att jag eller någon i familjen inte alls är sugna på det som vi har tänkt äta. Då brukar vi göra det till en sport att kombinera ihop något lockande av vad vi har hemma och tillgängligt. Idag var en sån dag. Vi skulle ha haft vildlasagne, men ... nä....

Istället blev det en fantastisk middag, helt och hållet lagad på mat som fanns i våra skåp. Det här kommer vi definitivt äta igen! (Och lite därför sitter jag nu och skriver ner recept, så vi inte ska glömma någon del). Nu gjorde vi en vegetarisk variant, men jag är säker på att det hade blivit jättegott med kalkonfiléer också. Fast jag vill gärna passa på att puffa lite för de grillade vegetariska filéerna som finns i frysdiskarna. De är toppen att ha hemma, går fort att laga, är relativt hälsosamma och fantastiskt mångsidiga eftersom de är så neutrala i smaken.

Börja med att marinera stora klyftor av potatis (gärna bakpotatis) i rapsolja, timjan och flingsalt med citronsmak under ett par timmar. Lägg dem sedan i sin marinad i en långpanna och kör i 225 graders ugn i nästan en timme. De ska bli knapriga!

Sedan är det dags att göra en sallad på färsk babyspenat, plommontomater och purjolök. Ringla citronolja över och toppa med färska örtkryddor och ett gott flingsalt. Låt den sedan stå och suga åt sig smak i rumstemperatur medan du tar i tu med

Själva filéerna:
6 vegetasriska grillade filéer
300 g chèvre
1 dl rödvinbärsgelé

Lägg biffarna i en smord ugnssäker form, smula över chèvre och klicka gelé överst. Gratinera på 200 grader i 15-20 minuter.

Gör under tiden såsen:
Ta zest och saften från en ekologisk citron och värm med 1 dl rödvinbärsgelé, 1 msk dijonsenap, 1 tsk ingefära, 3 msk rödvin. Låt koka upp och smälta ihop.

Servera så här: Täck tallriken med sallad, lägg potatisklyftor på, sedan en filé i mitten. Sist ringlar du såsen runt och över. Den är kraftig i smaken, det behövs bara lite.

Åh, så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar