torsdag 5 november 2009

Banan & kanelpaj

Det är faktiskt en med extremt stor lycka jag känner matlagningsbehovet börja bubbla igen. Det är en så stor del av mig, och jag saknar verkligen det nästan fysiska behovet jag brukar ha av att fnula ihop rätter, såser & efterrätter.
Den här pajen är född ur tre saker:
  1. vi köpte alldeles för många ekologiska bananer. Ekologiska frukter håller inte absurt länge, för de är ju ekologiska. Men det hade vi glömt under alla sjukhusvistelser.
  2. Älskade M älskar, dyrkar och trånar efter kanelpaj.
  3. Vi har en slatt kondenserad mjölk och en slatt ekologisk maple syryp hemma som behöver användas
så här kommer denCentrera

Banan & kanelpajen från himlen
Mördeg:
100 g laktosfritt smör
2½ dl siktat dinkelmjölmjöl
1-2 msk vatten
2 msk socker
1 tsk vaniljessens

Fyllning:
4 mosade ekologiska bananer
1/4 dl råsocker
1 msk färskpressad cironsaft
2 dl laktosfri crème fraiche
2 ägg
1 tsk vaniljessens
1 msk kanel

kondenserad mjölk
maple syrup

Blanda ihop smördegen till en smulig massa, lägg smulorna i en plastpåse, fyll på med lite vatten och knåda ihop till en deg. Låt den vila i kylen i 30 minuter, kavla sedan ut degen, så den täcker pajformen. Förgrädda i 175 grader i 10 minuter.


Blanda under tiden ihop fyllningen. Fyll mördegsskalet och grädda tills pajen har stelnat. Det kan ta mellan 20 och 40 minuter, så ha lite koll.

Servera pajen med kondenserad mjölk och maple syrup ringlat över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar