Det är väldigt gott med grottor. Inte bara Hallongrottor, utan även Äppelgrottor & Mintchokladgrottor.
Äppelgrottor med kardemumma
200 g mjölkfritt margarin
1½ dl strösocker
4½ dl siktat dinkelmjöl
2 msk kardemumma
Fast äppelmos eller äppelgelé
Blanda alla torra ingredienser och tärna ner margarinet. Blanda till smulig massa, lägg över i plastpåse och arbeta i hop till (fortfarande smulig) deg. Lägg i kylen någon halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ca 40 små kulor och lägg i småbrödsformar. Gör en liten grop i varje och fyll med äppelmos/gelé. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Mintchokladgrottor
1 dl florsocker
200 g mjölkfritt margarin
1 dl potatismjöl
4 dl siktat dinkelmjöl
150 g mörk choklad
6 droppar pepparmyntolja
Blanda alla torra ingredienser och tärna ner margarinet. Blanda till smulig massa, lägg över i plastpåse och arbeta i hop till (fortfarande smulig) deg. Lägg i kylen någon halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ca 40 små kulor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Gör en lite större grop i varje. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.
Smält chokladen i vattenbad och droppa i oljan. Fyll kakornas fördjupningar med chokladen. Lättast med en lång "latte-sked", tycker jag. Låt dem stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar