onsdag 10 juni 2009

Avslutningsfika

Jag kunde inte vara med och fika med Es klass eftersom vädret tvingade in alla inomhus i klassrummet. För många människor, för många baciller. Tyvärr... Så jag skyndade mig att fixa en liten kakbuffé hemma istället för E, L, Syster Yster, Älskade M & mig själv. Tre sorters nybakta kakor är inte fy skam, även om det blev hemma i köket och inte på en solig äng.

Först bakade jag hallongrottor:

4½ dl siktat dinkelmjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g laktosfritt smör

Ekologisk hallonmarmelad

Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta ihop till en smulig massa som du lägger i en plastpåse och knådar i hop till en deg. Lägg plastpåsen i kylen ca 30 minuter. Forma sen 20 bollar av degen och lägg i aluminiumformar på en plåt. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite marmelad. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Sedan gjorde jag en mjuk pepparkaka, fast jag hade inte riktigt allt hemma , så det blev en liten variation.

Pepparkaka med vaniljsmak

3 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 msk bakpulver
2 tsk ingefära

2 tsk kryddnejlika

1 msk kanel
1 dl rapsolja
1½ dl laktosfri vaniljyoghurt

1 dl socker
2 ägg

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och kryddorna väl i en bunke med en gaffel. Blanda ner yoghurt och ägg till en jämn och bra blandad smet. Fyll en smord form och grädda långt ner i ugnen i 45-55 minuter.

Till sist gjorde jag små chokladkakor med pärlsocker på. Det var samma där, det fanns inte riktigt allt, så jag gjorde så här:

1,75 dl siktat dinkelmjöl
100 g laktosfritt smör
½ dl socker
½ dl kakao
1 äggula

1 ägg + pärlsocker till pensling

Blanda till smulig massa och lägg i plastpåse, arbeta ihop till deg och lägg att vila i kylen 30 minuter. Rulla sedan degen till 20 bollar, tryck till dem med en gaffel, pensla med uppvispat ägg och strö pärlsovker över. Grädda i 10 minuter i 175 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar