onsdag 10 juni 2009

Risotto ~ Inte som i skolmatsalen!

Det finns få saker som gjort L så arg & besviken som när han, nyss hemkommen från en vecka på Sicilien, fick "Risotto" i skolan. Glad i hågen han fyllde han sin tallrik med... torrt ris och överkokta grönsaker?!

Det här, däremot, äter han gärna, ofta & med stor glädje:

Grundrecept på risotto
1 finhackad scharlottenlök (fast det går bra med gul- eller röd lök också)
Lite rapsolja
4 dl Aboriris (helst Saltå Kvarns ekologiska)
Vitt vin & varm buljong, 3 dl + 7 dl eller andra proportioner så att det blir en liter vätska
En rejäl bit parmesanost att riva
Zest från en ekologisk apelsin

Börja med att koka upp buljongen och låt den sedan stå och sjuda. Finhacka löken och stek den glansig tillsammans med riset i oljan, de ska inte ta färg. Häll på vinet och låt koka in på lägre värme. Fyll på lite varm buljong och låt sakta koka in, fortsätt sedan att fylla på med lite varm buljong i taget tills risotton är krämig men inte lös. Det brukar ta 35-40 minuter för mig. Rör ner parmesan och apelsinzest och servera. Det här går att variera i det oändliga efter säsong och innehåll i kylen. Lägg tex till färska kryddor, svamp, rivna färska rödbetor, ärter eller saffran.

Till fisk är det gott att ha i färsk bladspenat på slutet, byta ut apelsinzest mot citronzest & komplettera vin & buljong med färskpressad lime.

Tyvärr glömde jag fota "bara" risotton. På bilden ligger det grillad kycklingfilé över, och sparris med parmesan brevid. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar