Det finns några saker Älskade M verkligen, verkligen älskar. Mig till exempel, och våra barn så klart. Och så kanelbullar. Trots det får han nästan aldrig det hemma, för jag är alldeles för otålig för att baka det.
Så Apans kaka är svaret på hans böner. Ge apan i dig en chans- baka, smaka och slå dig för bröstet...
75 g laktosfritt smör
2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
25 g jäst
lite salt, lite socker
7-8 dl mjöl
flytande mjölkfritt margarin, strösocker och kanel
Smält smöret med grädden i en kastrull. Smula ner jästen i en bakskål, och häll den varma degvätskan över. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta tills degen är blank. Låt den sedan jäsa ca 35 minuter. Häll under tiden upp ca 1 dl flytande margarin i en skål och blanda rejält med socker med hälften så mycket kanel i en annan skål. "Smörj och bröa" en avlång brödform med detta. Rulla 12 bollar av degen, doppa varje boll i margarin och rulla den sedan i socker & kanel. Lägg dem i formen och låt jäsa övertäckt ytterligare 35 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen på 225 grader i 10 minuter, sänk värmen till 175 och flytta ner formen längst ner i ugnen. Grädda 10 minuter till. Ta ut och stjälp upp Apans kaka, bollarna faller då isär, härligt krispigt kaneliga på utsidan, och lent bulliga på insidan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar