torsdag 21 maj 2009

Sill!


Jag älskar att hitta nya kombinationer till sillen. Vi äter sill jul, påsk, midsommar och så ofta vi bara kan hela sommarhalvåret. Alla borde prova göra egna smaker på sin sill, det är lätt, snabbt och roligt och går inte att jämföra med de köpta! Vi hittar nya varje år, varje gång vi går på Julbord försöker vi återskapa ev nya favoriter, men det är även kul att försöka hitta på nya kombinationer till speciella gäster vars älsklingssmaker man känner till. Här kommer några klassiska inläggningar.

Äppel- & currysill

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
2 dl yofu
1 dl majonnäs, helst hemgjord
1 dl fint tärnat äpple
1 msk curry
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Låt sillen rinna av och skär den i ca 2 cm stora bitar. Blanda yofu, majonnäs, äpple, curry, salt och peppar. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl och mogna ett dygn innan servering.

Citronsill
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
1 dl finhackad purjolök
1 äggula
1 msk dijonsenap
0,5 dl rapsolja
rivet skal och saft från 1 citron
0,5 dl yofu
2 msk strösocker
smaka av med nymalen vitpeppar

Spola av sillarna och klipp dem i ca 2 cm breda bitar.
Blanda såsen; först blandas äggula och senap. Sedan rörs rapsoljan ner. Därefter tillsätts rivet citronskal, socker och yofu. Smaka av med citronsaft och vitpeppar. Rör ner sillbitar och purjolök och låt det stå två dygn i kylskåpet.


Sill med stenbitsrom
6 inlagda sillfiléer
10 cm purjolök
1 liten knippa dill
1 msk fint riven färsk ingefära
1 1/2 dl majonnäs, helst hemgjord
2 dl yofu
1-2 burkar röd stenbitsrom
extra dill till garnering

Spola av sillen hastigt i kallt vatten. Klipp den i knappt två centimeter breda bitar som läggs i durkslag för att rinna av. Hacka dill, ingefära & purjo fint. Blanda med majonnäs och yofu. Garnera med stenbitsrom och dill.

Västerbottenssill
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
150 g riven Västerbottensost
1 dl majonnäs, helst hemgjord
1 dl yofu
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap

Lägg cm-strimlor av sillen i blandad sås. Låt stå kallt ett dygn före servering.

Senapssill
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
6 msk dijonsenap
8 msk brun farin
4 msk vinäger
2 dl yofu
2 dl finhackad purjolök

Blanda lagen och låt stå kallt ett dygn. Klipp sillen i cm strimmor och blanda ner i lagen. Låt stå kallt minst två dygn före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar