Vissa saker är alltid rätt, oavsett årstid, tillfälle och meny. Pannacotta t.ex. Det är alltid gott, och har obegränsade variationsmöjligheter. Det är även bra till alla möjliga allergier och specialkoster; gluten- och mjölkfritt, mina är vegetariska eftersom jag använder gelésocker eller agar agar, aldrig gelatin.
Grundreceptet är löjligt enkelt och sen är det bara att låta fantasin flöda... jag har gjort gul till påsk, rosa till alla hjärtans dag, med choklad, kokos, blåbär, hallon- och kardemumma... Just den här är lite mer tidskrävande och är resultatet av att E fick önska smak ("citron och hallon, fast sött inte surt") och krävde att L tog en tablett med laktazensym.
Söt pannacotta med citron, hallon & dulche de leche
4 dl laktosfri vispgrädde
2 ekologiska citroner
3/4 dl gelésocker
färska hallon
dulche de leche (1 burk kondenserad mjölk)
Börja med Dulche de lechen. Det är lätt! Lägg burken i en kastrull med lock och låt sjuda på svag, svag värme i ett par, tre timmar.
Tvätta under tiden citronen noga och skala med potatisskalare (om du är som E och inte vill ha skalet i. Annars använder du zestjärn.) Lägg skalen i grädden i en kastrull och låt nästan koka upp.
Tvätta under tiden citronen noga och skala med potatisskalare (om du är som E och inte vill ha skalet i. Annars använder du zestjärn.) Lägg skalen i grädden i en kastrull och låt nästan koka upp.
Ställ av plattan, lägg på lock och låt det stå i kylen någon eller några timmar. Sila sedan av skalen (om du inte vill ha dem kvar och har använt zestjärn), tillsätt gelésockret och låt koka upp. Koka i en minut och häll sedan upp på fina glas.
Låt pannacottan stelna i kylskåp. Före servering lägger du en klick dulche de leche ovanpå och trär upp hallon på ett spett som du lägger över glaset.
Dumt nog glömde jag fotografera slutresultatet, men tänk: pannacottan är ljust gulvit, dulche de lechen är kolafärgad och ett litet träspett med djupröda hallon på det... Vackert & gott!
Dumt nog glömde jag fotografera slutresultatet, men tänk: pannacottan är ljust gulvit, dulche de lechen är kolafärgad och ett litet träspett med djupröda hallon på det... Vackert & gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar