onsdag 20 maj 2009

Go´och glad med choklad

Det finns många varianter av chokladkaka. Från enkel klassisk kladdkaka till mer eller mindre avancerade kakor. Vi tycker att det viktigaste är att det smakar mycket choklad! Det här är våra favoriter, som kräver lite olika mycket jobb och tid:

Chokladig chokladkaka
2 dl rapsolja

200 gr mörk choklad
4 ägg
2½ dl strösocker
3½ dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

100 gr mörk choklad finhackad


Smält 200 g choklad i oljan i en kastrull. Häll ihop allt annat. Rör försiktigt.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, grädda i 200 grader i 12 min.
Ta ut kakan ur ugnen och strö över den hackade chokladen över kakan. Låt svalna. Servera med havreglass.

Klassisk & mycket lättgjord kladdkaka
1 dl rapsolja
½ dl siktat dinkelmjöl
3 dl råsocker
2 ägg
lite vaniljessens

Rör ihop allt direkt i formen. Ställ i 150 graders varm ugn i 20 minuter. stäng av ugnen och öppna luckan men låt kakan stå kvar 10-15 minuter. Låt svalna och sikta florsocker över vid serveringen.

Kladdig kaka utan mjöl
200 g chokladkaka, halvsöt med minst 42 % kakao
200 g rapsolja
200 g socker
4 äggulor
4 äggvitor


Värm ugnen till 175 grader. Kläm fast bakpapper i botten av en springform och smörj. Bryt sönder chokladkakan i bitar och smält den i rapsoljan i en kastrull på svag värme. Vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan gradvis i resten av sockret. Fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank. Vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt. Grädda i cirka 40-45 minuter eller tills en sticka känns torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar