onsdag 20 maj 2009

En doft av jul

Fruktkaka med saffran ½ dl rapsolja 1 1/4 dl sojamjölk 1/2 g saffran 2 ägg 2 dl råsocker 1 dl fullkorns dinkelmjöl 2 dl siktat dinkelmjöl c:a 2 dl hackad torkad frukt efter tycke och smak 1 1/2 tsk bakpulver Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Ljumma rapsoljan och saojamjölken lite. Stöt saffranet med 1 msk råsocker i en mortel eller liknande och häll i den ljumma vätskan. Häll över den i en bakbunke, vispa i äggen och råsockret. Blanda mjöl, bakpulver och torkad frukt, vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i ugnens nedre del c:a 45 minuter. Låt kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp.

Rosco de Reyes, Spansk trettondagskrans
40 g jäst
2,5 dl sojamjölk
0,75 dl rapsolja
lite flingsalt
0,75 dl råsocker
1 tsk kardemumma
3 dl fullkorns dinkelmjöl
4 dl siktat dinkelmjöl

pensling:
1 ägg

garnering:
2 dl körsbär eller 1 dl körsbär och 1 dl blåbär
florsocker

Smula jästen, värm sojamjölken och häll över. Tillsätt olja, råsocker, salt och kardemumma samt hälften av mjölet. Arbeta väl medan du tillsätter resterande mjöl i omgångar. När degen blivit blank och smidig låter du den jäsa under bakduk i 45 minuter. Ta sedan upp den och knåda, rulla till fin rulle och forma en krans på bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa igen under duk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och dekorer med körsbären. Vill man göra extra fint kan man ta varannat körsbär, varannat blåbär. Grädda i 225 grader i c:a 20 minuter men passa så att den inte bränns på ytan. Låt svalan och sikta florsocker över före servering.

Mjuk pepparkaka

3 1/2 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk ingefära

2 tsk kryddnejlika
2 tsk kanel
3 dl yofu (sojabaserad yoghurt)

1 dl flytande honung
2 ägg


Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddorna väl i en bunke med en gaffel. Blanda ner yofu, honung och ägg till en jämn och bra blandad smet. Fyll en smord form och grädda långt ner i ugnen i 45-55 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar