Ett par dagar efter cytostatikabehandling blir jag galet sugen på salta saker. Jag är inte riktigt i form att laga mat än, men som tur är har jag ju flera kockar i familjen att ta till. Idag får Älskade M & killarna fixa maten. Det blir grillad, marinerad biff med saltbakad potatis. Till det tycker jag att det passar bra med en fyllig rödvinssås.
Saltbakad potatis
1½ kg färskpotatis, helst små
½ dl god olivolja
1 dl havssalt
1 msk färskrepade timjanblad
Sätt ugnen på 225 grader och tvätta potatisarna noga. Torka dem med en ren kökshandduk och vänd dem sedan i en bunke med olja. Strö salt över och skaka bunken ordentligt så alla täcks med salt. Lägg dem i en liten ugnssäker form och strössla över timjan. Baka i mitten av ugnen 20-30 minuter.
Enkel rödvinssås
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
2 msk kalvfond
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk chilisås
salt och peppar
1 tsk timjan
Hacka schalottenlöken fint och fräs i oljan. Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås. Låt såsen koka ihop tills hälften, ca 10 minuter. Krydda med salt, peppar och timjan. Om man vill kan man sila bort löken och göra såsen blankare genom att röra ner någon msk olja före servering.
Enkel rödvinssås
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
2 msk kalvfond
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk chilisås
salt och peppar
1 tsk timjan
Hacka schalottenlöken fint och fräs i oljan. Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås. Låt såsen koka ihop tills hälften, ca 10 minuter. Krydda med salt, peppar och timjan. Om man vill kan man sila bort löken och göra såsen blankare genom att röra ner någon msk olja före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar