måndag 6 juli 2009

Citronmarinerad kalkon

Ytterligare en rätt som går att anpassa efter väder & vind. Är det varmt & soligt: grilla den, eller marinera klart och packa ner och ät kall på en klippa i kvällsolen. Är det regnigt: laga den inne på spisen. Den är god hur som helst!

Citronmarinerad kalkon
800 g kalkonfilé
1 ekologisk citron
½ dl olivolja
½ dl hackad färsk basilika
½ dl hackad färsk timjan
1 tsk flytande honung
Salt och vitpeppar

(Om du ska göra den inne: Sätt ugnen på 175 grader.) Ansa filén och salta och peppra. Bryn den runt om. Flytta över den till en ugnssäker form och låt stå i ugnen ca 15 minuter tills den är genomstekt. Eller: grilla den 20 minuter. Ta ut/av grillen och låt svalna i folie.

Skölj citronen och riv skalet fint i en bunke. Pressa ur saften till bunken. Skölj och hacka timjan & basilika. Blanda riven citron, citronsaft, örter, honung samt olivolja och smaka av med salt och vitpeppar.
Skiva kalkonfilén och lägg ner i marinaden. Låt ligga ca ½ timma om ni ska äta hemma. Ska den tas med kan den ligga i marinaden över dagen i kyl.

Lägg upp den marinerade kalkonfilén på fat och garnera tex med rostad rödlök. Ringla lite extra marinad över. (OBS: det får INTE vara samma marinad som använts!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar