Ungefär en vecka efter cytostatikan blir jag en riktig socker-råtta. Det brukar sammanfalla med att min ork kommer tillbaka, så jag brukar tillbringa en vecka med att baka fanatiskt. Idag blir det en Glaserad kaka med mango, blåbär & choklad. Jag har redan bestämt att ska jag göra Rabarberpaj med marängtäcke i morgon. Men vi börjar väl med den här, som trots glasyren inte smakar speciellt sött, utan mycket frukt. Jättegod!
Glaserad kaka med mango, blåbär & choklad
1 liten mango
100 g mörk choklad
200 g mjölkfritt margarin
1 dl råsocker
½ dl mörk sirap
3 ägg
2 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
½ dl torkade blåbär
2 dl florsocker
ca 1 äggvita
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form noga. Skala och skär mangon i små bitar. Hacka hälften av chokladen. Vispa margarin med ägg och sirap. Tillsätt den hackade mangon. Blanda mjöl, socker och bakpulver med den hakade chokladen. Vänd ihop smeten.
Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Stjälp upp kakan när den fortfarande är varm. (det gör inte så mycket om den går sönder lite, man ska ju ändå glasera!) Låt svalna.
Blanda florsocker och äggvita till en tjock glasyr. Flaga resterande choklad till "korkskruvar" med hjälp av en potatisskalare, eller riv den. Glasera kakan och dekorera med chokladen på toppen.
Jag gjorde en paj med rabarber och vad som var tänkt att bli marängtäcke för ett par veckor sedan, men det var ruskigt svårt att få till marängen utan elvisp. Pajen blev visserligen god ändå, men lite snopet var det. Nu har min snälla mamma bidragit med en visp, så imorgon ska jag göra ett nytt försök!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar