tisdag 26 maj 2009

Mera mellanmål:

Igår blev det ju ett mindre nyttigt mellanmål. Normalt sett har vi mer hälsosamma, men minst lika goda mellanmål. Mina killar har alltid varit väldigt hungriga när de kommer hem från skolan, så det är en spännande utmaning att hitta mellanmål som mättar lagom mycket och ger energi för läxläsning och fotbollstrix fram till middagen.

Smoothies är kanon! De funkar ensamma, eller tillsammans med en smörgås eller muffin om man är riktigt hungrig. På nLife.se finns massor av förslag, det här tycker jag är extra gott och ger en massa trevliga minnen & associationer...

Piña Colada Smoothie
2 dl fryst ananas
1 liten banan
1 dl lätt kokosmjölk
1/2 dl solhavre
ev rostad kokos på toppen

Mixa samman alla ingredienser. Häll upp på glas och njut.

Mellanmålmuffins rockar också! Mina killar har ju lite olika preferenser och en extra fördel med matmuffins är att man kan göra en jättesats av grundsmeten, och sedan stoppa i olika smaksättningar. De färdiga muffinsen är superbra att frysa och fungerar både som mellanmål, matsäck och tillsammns med en smoothie & en frukt även som lätt lunch. På morgonen tar man fram önskat antal, så är de tinade och goda lagom till mellanmålsdax. Jag rekommenderar verkligen en muffinsplåt! Köp stora muffinsformar och ställ i muffinsplåten så får man höga, fina muffins utan kladd.

L älskar spenat & ost, här är två goda varianter som han gillar:

3 dl ekologisk polenta
3 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
1 dl yofu, sojabaserad ekologisk creme fraiche
1 1/2 dl havre/sojamjölk
1/2 dl rapsolja
1 msk honung
4 dl färsk spenat (eller fryst)
2 dl färskriven parmesanost
pressad vitlök efter tycke & smak

Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop ägg, soja/havremjölk, yofu, vitlök och olja och rör ner blandningen i skålen tillsammans med ost och spenat. Fördela smeten i stora formar i muffinsplåt och grädda i mitten av ugnen ca 30 min.

Eller:

250 g färsk spenat (eller fryst)
4 dl siktat dinkelmjöl
2 dl grovt dinkelmjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 dl tärnad äkta fetaost
1/2 burk grillad marinerad paprika
90 g rökt kalkon
1 msk blandade färska kryddor eller frysta provencalska
3 dl havre/sojamjölk
2 msk rapsolja

pressad vitlök efter tycke & smak

Sätt ugnen på 225°C. Grovhacka spenaten. Blanda mjöl, bakpulver & ost i en bunke. Häll av oljan från den grillade paprikan och hacka den. Klipp kalkonen i bitar. Blanda ner spenat, kalkonen , paprika och örtkryddor i mjölblandningen. Rör ner havre/sojamjölk, vitlök och olja. Arbeta ihop. Klicka ut degen i stora formar och ställ i muffinsplåt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18 min tills de har fått fin färg.

E är ju kött-galen och föredrar muffins med mycket salami eller bacon. Tex de här:

1 påse vegetarisk bacon

2 dl fullkornsmjöl av dinkel
3 dl siktat dinkelmjöl

2 1/2 tsk bakpulver
1 dl färskriven parmesan
1 msk hackad färsk oregano, eller 1 tsk torkad
3 ägg
2 dl yofu, ekologisk soja creme fraiche
2 msk chilisås

pressad vitlök efter tycke & smak

Sätt ugnen på 200°C. Ställ ut muffinsformar på en plåt. Stek bacontärningarna några min i en stekpanna. Blanda mjöl, bakpulver, ost och oregano i en skål. Vispa ihop ägg, yofu, vitlök och chilisås. Blanda allt. Fördela i muffinsformarna. Fyll inte mer än till 2/3. Grädda i nedre delen av ugnen 12-14 min.

eller:
2 dl hackad god, salami
2 dl siktat dinkelmjöl
1 1/2 dl fullkorns dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
½ dl rapsolja
2 dl färskriven parmesanost
2 ägg
1 1/2 dl yofu
pizzakrydda & vitlök
efter tycke & smak

Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggen med yofu. Lägg i ost & salami., och blanda allt. Fyll muffinsformar till drygt hälften och ställ i muffinsplåt & grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar